Duurzaamheid

Waarom een energieHUB?

In de aanpak van dit project staat duurzaamheid centraal, met innovatieve oplossingen voor netcongestie. Tegelijkertijd wordt gestreefd naar een verlaging van de koopsom van de appartementen, waardoor duurzaam wonen toegankelijker wordt voor een breder publiek. Een cruciaal element in dit streven is het implementeren van energiemanagement, mogelijk gemaakt door centralisatie.

De centralisatie van energiemanagement biedt niet alleen voordelen op het gebied van duurzaamheid, maar creëert ook een verdienmodel voor laadpalen. Door slimme en geïntegreerde systemen kunnen laadpalen efficiënter worden ingezet, wat niet alleen gunstig is voor het milieu maar ook voor de portemonnee van bewoners.

Een ander positief aspect van dit project is de directe besparing op de maandelijkse energiekosten voor bewoners en huurders. Door duurzaamheid te combineren met kostenefficiëntie, wordt niet alleen een bijdrage geleverd aan een groenere leefomgeving, maar wordt ook een financieel voordeel voor de bewoners gerealiseerd. Deze holistische benadering strekt zich uit over diverse aspecten, waardoor het project niet alleen duurzaam, maar ook economisch aantrekkelijk en efficiënt is voor alle betrokkenen.

Voordelen

Dit project kenmerkt zich door een efficiënte aanpak met aanzienlijk lagere aanlegkosten voor de installaties. De installaties worden niet alleen kosten-effectiever aangelegd, maar ook voorzien van geavanceerd energiemanagement, inclusief het slim bufferen van energie tijdens daluren.

Een opvallend aspect van dit project is de gezamenlijke energie-inkoop via de Vereniging van Eigenaren (VvE), waarbij slechts één centrale warmtebuffer wordt gebruikt in plaats van individuele warmtebuffers voor 46 huishoudens. Deze gecentraliseerde aanpak brengt niet alleen financiële voordelen met zich mee, maar zorgt ook voor een geoptimaliseerde werking van het energiesysteem.

Een bijkomend voordeel is dat er slechts twee omvormers nodig zijn voor de gehele installatie, in plaats van 46 afzonderlijke omvormers. Dit resulteert in een efficiëntere energieomzetting en een verminderd aantal onderdelen dat onderhouden moet worden.

Daarnaast biedt het project voordelen op het gebied van energiebelasting en netbeheerderskosten, met geen nadeel bij het vervallen van saldering. Bovendien genereren de laadpalen inkomsten uit energieverkoop, wat bijdraagt aan de duurzame en economisch rendabele karakteristieken van dit innovatieve energieproject.

Energiemanagement.

Middels Loxone worden de algemene voorzieningen en de centrale technische ruimte aangestuurd, dit zou je ook wel het Brein achter de energie hub kunnen noemen

Duurzaam.

Het gebouw voldoet aan de Beng norm en heeft energielabel A+++.